Dropshipping, ürünler yalnızca son müşteriye satıldıktan sonra tedarikçiden satın alındığı için perakendecilerin büyük yatırımlar yapmadan bir iş kurmasına ve yürütmesine olanak tanıyan bir teslimat veya sipariş karşılama yöntemidir. Ancak stoksuz satış, özellikle KDV söz konusu olduğunda bazı zorlukları da beraberinde getirir. Aşağıdaki makalede stoksuz satış yaparken KDV açısından nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğreneceksiniz. Ayrıca, dropshipping planınızı tehlikeye atacağı için OSS’nin dropshipper’lar için neden bir seçenek olmadığını da açıklayacağız.
Maria
Last Updated on 29 December 2023
KDV hukukunda dropshipping’in tanımı
Dropshipping, doğrudan satış veya drop shipping olarak da bilinir. Ancak KDV açısından bakıldığında dropshipping bir “zincirleme işlem “dir. Zincir işlemler, en az üç kişinin dahil olduğu ve sevkiyatın ilk girişimciden son müşteriye yapıldığı KDV’ye tabi bir ürünle yapılan tüm işlemler olarak tanımlanır.
Dropshipping’de durum tam olarak budur, çünkü dropshipper, tedarikçi ve üretici ile son müşteri arasında bir aracı görevi görür, ancak zincir işlemlerin KDV tanımına göre, birkaç aracı da dahil olabilir.
Zincirleme işlemlerin alternatifi, ister online ister sabit olsun, geleneksel perakendeciliktir. Bu durumda, çevrimiçi perakendeci ürünleri önceden satın alır, depolar ve doğrudan son müşteriye satar ve gönderir. Ancak her iki durumda da işlemler genellikle KDV’ye tabidir.
Dropshipping değil de klasik perakendecilikte, perakendeci ürünlerini üreticiden satın alır ve ancak daha sonra satar ve gönderir. Bu durumda, Almanya’daki üreticiden yapılan satın alma işlemi tipik olarak %19 oranında vergilendirilir, ancak duruma bağlı olarak diğer oranlar da uygulanabilir ve perakendeci bunu girdi vergisi olarak raporlayabilir.
Perakendeci daha sonra ürünleri Fransa’ya gönderecektir. KDV açısından, bu işlemi gerçekleştirmek için üç seçenek olacaktır:
- Girişimcinin AB çapındaki sınır ötesi cirosu AB çapındaki teslim eşiğinin altındaysa, işlem Alman KDV oranı olan %19 üzerinden vergilendirilir ve Alman KDV beyannamesinde listelenir.
- Girişimcinin AB çapındaki sınır ötesi cirosu AB çapındaki teslimat eşiğinin üzerindeyse, işlem Fransız KDV oranı olan %20 üzerinden vergilendirilecek ve Fransız KDV beyannamesinde listelenecektir. Bunun için satıcının Fransa’da KDV kaydı yaptırması gerekmektedir.
- Satıcı One-Stop-Shop’u kullanırsa, toplam ciroya bakılmaksızın %20’lik Fransız KDV oranı kullanılır. Ancak, işlem OSS raporunda listelenir ve ek bir KDV kaydı gerekmez.
Hellotax dropshipping konusunda size nasıl yardımcı olabilir?
KDV uzmanlarımızla yapacağınız ücretsiz bir görüşme sırasında KDV düzenlemelerine nasıl uyumlu hale gelebileceğinizi açıklayacağız. Dropshipper’lar için One-Stop-Shop’un (OSS) uygulanabilir bir seçenek olmadığını belirtmek önemlidir. Yaygın yanlış anlamaların aksine, satışlarınızı gerçekleştirdiğiniz ülkelerde yalnızca yerel KDV kayıtları ve devam eden KDV başvuruları sizi KDV uyumlu hale getirecektir, Bugün bir telefon görüşmesi yapın!

Neden hellotax'ı Seçmelisiniz?
- Uzman Rehberliği: Türk KDV süreçlerinde uzmanlar da dahil olmak üzere çok dilli ekibimizin uzmanlığından yararlanın. Bizi bugün arayın
- Özel Çözümler: İster deneyimli bir satıcı ister çevrimiçi pazarda yeni olun, hizmetlerimiz iş ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde özelleştirilmiştir.
- Şeffaf Süreçler: Yazılımımız, KDV uyumluluk durumunuzun şeffaf bir görünümünü sunarak size huzur ve kontrol sağlar.
Dropshipping için KDV yükümlülüğü
Bir şirket satış yaptığında her zaman KDV ödenmesi gerekir. İlk bakışta bu kulağa oldukça basit gelse de KDV yükümlülüğünü karmaşıklaştıran birkaç istisna ve özel düzenleme vardır. KDV’nin ödenmesi gerekip gerekmediği ve ne kadar ödeneceği çeşitli faktörlere bağlı olabilir:
- Ürün tipleri
- Müşteriler
- Müşterilerin konumu
- Şirketin yıllık cirosu
Ürünlerin türü, müşteriler ve şirketin yıllık cirosu her zaman bir rol oynar. Bazı ürünler birçok ülkede indirimli KDV oranlarına tabidir, genellikle şirketlere ve özel şahıslara yapılan satışlar arasında bir ayrım yapılır ve birçok ülkede düşük satışları olan girişimciler için özel düzenlemeler vardır. Ancak dropshipping’de müşteri ve tedarikçinin konumları da önemlidir.
Teslimatlara ilişkin klasik yer kuralına göre, teslimat yeri müşteriye yapılan taşımanın başladığı yerdir. Buna karşılık, posta siparişi teslim kurallarına göre, teslim yeri müşteriye yapılan taşımanın bittiği yerdir, yani müşterinin kendi ülkesidir. Teslim yeri, uygulanacak KDV oranlarını ve takip edilecek KDV düzenlemelerini belirler. Ancak, stoksuz satış veya zincirleme işlemler resmi olarak birden fazla teslimattan oluşur ve bu nedenle bazı istisnalar içerir. Bunlar en iyi şekilde birkaç örnekle açıklanabilir.
2021’de KDV değişiklikleri
Ancak önce bazı KDV değişikliklerinin tartışılması gerekiyor. Çünkü Temmuz 2021’de AB çapında KDV yasası güncellendi. Aşağıdaki değişiklikler, Avrupa’daki özel müşterilerle yapılan tüm sınır ötesi işlemleri ve dolayısıyla yalnızca normal posta siparişi şirketlerini değil, aynı zamanda dropshipper’ları da etkilemektedir.
- B2C posta siparişi işi için, aşılması halinde ilgili ülkede KDV kaydı zorunluluğuna yol açan ülkeye özgü teslimat eşikleri, satıcıların nihai müşterilerinin bulunduğu tüm ülkelerde KDV kaydı yaptırması gereken AB çapında bir teslimat eşiği ile değiştirilmiştir.
- Alternatif olarak, satıcılar One-Stop-Shop (OSS) için kayıt yaptırabilirler. Böylece tüm AB yabancı KDV kayıtları geçersiz hale gelir ve işlemler ana ülkede tek tip bir OSS raporu aracılığıyla gerçekleştirilir. Ancak, malların diğer AB ülkelerinde depolanması durumunda kayıtlar hala gereklidir.
- Almanya’da azami 22 Euroluk mal değeriyle belirlenen sınır gibi ithalat KDV sınırları değiştirilmeden kaldırılmıştır. Şu andan itibaren, değerine bakılmaksızın tüm mallar Avrupa Birliği’ne ithal edildiğinde ithalat KDV’sine tabidir. Import-One-Stop-Shop (IOSS), AB genelinde ithalat KDV’sinin raporlanmasını basitleştirmenin bir yolunu sunuyor.
Senaryo 1: Tek bir ülkede stoksuz satışta KDV
KDV durumu, ilgili tüm taraflar tek bir ülkede yerleşik olduğunda, örneğin tedarikçi, dropshipper ve son müşteri Almanya’da yaşadığında veya kayıtlı olduğunda en kolay olanıdır. Bu durumda, tüm faturalar Alman KDV oranlarını içerir. Ancak dropshipper, tedarikçi tarafından hesaplanan KDV’yi Alman KDV beyannamesinde girdi vergisi olarak düşebilir.
Senaryo 2: Ana ülkeden teslimat ile stoksuz satış için KDV
Bu örnekte, bir Alman dropshipper, bir Fransız nihai müşteriye normal KDV oranlarına tabi ürünler satmaktadır. Ürünlerini Almanya’daki bir tedarikçiden temin etmektedir.
Klasik dropshipping’de Alman üretici veya tedarikçi malları doğrudan Fransa’daki son müşteriye gönderir ve bu nedenle zincirleme işlemin ilk halkasını oluşturur. Nihai müşteri Avrupa’da bulunduğundan ve sevkiyat ulusal sınırları aştığından, bu teslimat topluluk içi bir sevkiyat olarak kabul edilir ve bu nedenle vergiden muaftır. Bu nedenle, tedarikçiden dropshipper’a gönderilen fatura da herhangi bir KDV içermez ve dropshipper girdi vergisini düşemez.
Şimdi ikinci halka, dropshipper, bir aracı olarak devreye giriyor. Faturanın tedarikçisi olarak zincirleme işlemlerde resmi olarak bir tedarikçi olarak da kabul edilir. Bu bir zincirleme işlem olduğundan, teslimat eşiği düzenlemesi burada geçerli değildir. Bu nedenle, son müşteriye kesilen fatura derhal %20’lik Fransız KDV oranını içermelidir. Bu nedenle dropshipper Fransa’da KDV kaydı yaptırmalıdır.
Bu durumda bir Fransız KDV kaydına ihtiyacınız olacaktır. Hellotax, Fransız KDV iadeleriniz konusunda size yardımcı olabilir. Elbette dropshipper’ın da kendi ülkesi Almanya’da düzenli KDV beyannamesi vermesi gerekecektir.
Senaryo 3: Başka bir AB ülkesinden teslim edilen dropshipping için KDV
Dropshipping genellikle üç farklı ülkeden üç tarafı da içerir. Örneğin, Alman bir dropshipper bir ürünü Polonyalı bir tedarikçiden alıp Fransız bir müşteriye satabilir. Bu durumda da tedarikçiden ve dropshipper’dan gelen fatura KDV’yi içermez. Her iki girişimci de farklı AB ülkelerinde yerleşik olduğundan ve bu bir B2B işlemi olduğundan, KDV ters ücret prosedürü kullanılarak işlenir.
KDV yalnızca nihai müşterinin bulunduğu yerde, yani Fransa’da uygulanacaktır.
Daha önce olduğu gibi, bir Fransız KDV kimliğine ihtiyacınız olacak. hellotax kayıt ve KDV iadelerinizle ilgilenecektir.
Senaryo 4: Yurt dışından teslimat ile stoksuz satış için KDV
AB dışındaki üreticilerden Avrupa’daki müşterilere ürün dropshipping yaparken, KDV uyumluluğu ek bir karmaşıklık katmanı kazanır. Mallar Avrupa Birliği’ne girdikten sonra, sınırda gümrük vergileri ve harçların kimin tarafından ödeneceği sorusu önem kazanmaktadır.
KDV ve gümrük ödemelerine ilişkin sorumluluk, kimin kayıtlı ithalatçı olarak belirlendiğine bağlıdır. Bazı durumlarda, nihai müşteri bu sorumluluğu üstlenebilir ve gerekli ücretleri bir nakliye şirketi aracılığıyla ödeyebilir. Bu konuda her zaman taraflarca mutabık kalınmalıdır. Aksi takdirde müşteriler kendilerini daha önce haberdar edilmeden ekstra vergi ve gümrük yükümlülüklerini ödemek zorunda bulabilirler.
Senaryoları başa çıkılamayacak kadar karmaşık mı buluyorsunuz? Bugün bize ulaşın ve süreç boyunca size sorunsuz bir şekilde rehberlik edelim. Dropshipper’lar için KDV uyumluluğu konusunda uzmanız.

Neden hellotax'ı Seçmelisiniz?
- Uzman Rehberliği: Türk KDV süreçlerinde uzmanlar da dahil olmak üzere çok dilli ekibimizin uzmanlığından yararlanın. Bizi bugün arayın
- Özel Çözümler: İster deneyimli bir satıcı ister çevrimiçi pazarda yeni olun, hizmetlerimiz iş ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde özelleştirilmiştir.
- Şeffaf Süreçler: Yazılımımız, KDV uyumluluk durumunuzun şeffaf bir görünümünü sunarak size huzur ve kontrol sağlar.
Avrupa’da KDV oranları
Avrupa ülkelerinde KDV söz konusu olduğunda, ilk olarak fiziksel ve dijital ürünler arasında bir ayrım yapılır. İlki, giyim ve elektronik gibi paketlenmiş ve gönderilmiş ürünlerdir. İkincisine örnek olarak e-kitaplar, müzik indirmeleri, stok fotoğraflar ve web seminerleri verilebilir.
Ancak dropshipping için yalnızca fiziksel ürünlerin KDV oranları geçerlidir. Ayrıca, KDV oranları belirli ürün kategorileri arasında farklılık gösterir. Örneğin Almanya’da kitaplar ve yiyecekler için indirimli vergi oranları uygulanmaktadır. Bununla birlikte, her AB ülkesinin dekorasyon, çalışma materyalleri ve daha fazlası için uygulanan kendi indirimli vergi oranları vardır.
Yakın zamana kadar, dropshipper’lar diğer AB ülkelerinde bulunan nihai tüketicilerle yaptıkları işlemlere yerel KDV oranlarını ekleyebiliyorlardı. B2C posta siparişi işi için ülkeye özgü, çoğunlukla çok yüksek teslimat eşikleri uygulanıyordu. Ülkeye özgü eşikler, örneğin 100.000 Euroluk Hollanda eşiği aşıldıktan sonra, yalnızca o ülkedeki müşterilere yapılan satışlarda ülkeye özgü KDV oranlarının uygulanması gerekiyordu. Bu durum 1 Temmuz 2021’de değişti.
O gün, ülkeye özgü teslimat eşiklerinin yerini AB çapında, sadece 10.000 Euroluk düşük bir eşik aldı. Bu sınıra tüm sınır ötesi B2C işlemleri birleştirilerek ulaşılır ve bu nedenle çok daha erken aşılır. Klasik posta siparişi şirketleri ve dropshipper’lar için bu, artık AB KDV oranlarıyla daha sık uğraşmak zorunda oldukları anlamına geliyor. Satış sisteminiz, KDV düzenlemelerini ve ülkeye özgü vergi oranlarını, hem normal hem de tüm indirimli olanları eşleştirebilmelidir Satıcılar ve dropshipper’lar da fiyatlarını ayarlamak zorundadır. Örneğin, Alman müşterilerden yalnızca %19 KDV alınırken, Macar müşteriler %27 ödemektedir. Satıcının diğer ilgili AB ülkesinde de KDV kaydı yaptırması gerektiğini unutmayın.
Dropshipperlar ve OSS için KDV Kimlikleri
Posta siparişi için teslimat eşiği revize edildiğinden ve One-Stop-Shop uygulamaya konulduğundan beri burada çok şey değişti. Avrupalı özel müşterilerle sınır ötesi işlem yapan dropshipper’lar artık müşterilerinin bulunduğu tüm AB ülkelerinde KDV kaydı yaptırmak ve KDV kimlik numarası (KDV ID) almak zorundadır.
Birçok yerel muhasebeci ve vergi uyum hizmetleri yanlış tavsiyelerde bulunduğundan, dropshipper’ların KDV yükümlülükleri için OSS kullanmaları yaygın bir uygulama haline gelmiştir.
Bu makalede açıklandığı üzere, mevcut kurallara göre satış yapmayı planladığınız her bir AB ülkesinde KDV kaydı yaptırmanız gerekeceğinden, bu sizi uyumlu hale getirmeyecektir. Daha ayrıntılı bilgi için lütfen dropshipping ve OSS hakkında konuyu tamamen geliştiren bu makaleyi okuyun
IOSS ile stoksuz satış yaparken KDV’yi içe aktarma
Son tüketicilere mal satarken fiyata eklenmesi gereken normal KDV, dropshipper’ların endişelenmesi gereken tek KDV değildir. Dropshipping iş modeli genellikle yabancı, ama özellikle Çinli tedarikçilerle ilişkilendirilir – ve bunun iyi bir nedeni vardır. Dropshipper’ların büyük çoğunluğu ürünlerini yurt dışından temin etmekte ve böylece düşük üretim fiyatlarından faydalanmaktadır. Ancak, ürünler Avrupa’ya ithal edilirken ödenmesi gereken bir ithalat KDV’si vardır.
Burada da 1 Temmuz 2021’de çok şey değişti. Örneğin şimdiye kadar, azami mal değeri 22 Euro veya hesaplama esnekliği sayesinde fiilen 26,30 Euro olan teslimatlar Almanya’da ithalat KDV’sinden muaftı. Bu muafiyet sınırı, yeni KDV sisteminin ve yeni teslim eşiğinin uygulamaya konulmasıyla birlikte kaldırılmıştır. Temmuz 2021’den itibaren tüm ürünler ithalat KDV’sine tabidir. İthalatçı ülkelerin normal KDV oranları geçerlidir.
Ancak Avrupa Birliği ithalat için de bir sistem getirmiştir: Import-One-Stop-Shop (IOSS). IOSS, OSS ile aynı değildir, ancak ikincisi IOSS temelinde geliştirildiğinden prosedürler benzerdir. IOSS’yi kullanırsanız, AB çapında toplanan IOSS raporu ile ithalatınızın raporlanmasını basitleştirirsiniz.
Avrupa Birliği’ne yapılan ithalatlarda KDV’nin yanı sıra, ithalatın yapıldığı ülkeye bağlı olarak ülkeye özgü gümrük vergileri de bulunmaktadır. Almanya’da gümrük vergileri sadece 150€’luk bir mal değerinden itibaren alınmaktaydı ve halen de alınmaktadır. Gümrük sınırları ve gümrük ücretleri ülkeden ülkeye ve ürün kategorilerine göre farklılık göstermekle birlikte genellikle sadece yüksek fiyatlı teslimatlar için geçerlidir.
Gümrük vergileri ve ithalat KDV’sinden kayıtlı ithalatçı veya kayıtlı ithalatçı (IOR) sorumludur. Dropshipping’de, AB dışındaki ülkelerden gelen malların doğrudan alıcısı olduğu için bu genellikle müşteridir. Bu nedenle son müşteri bu ücretleri posta yoluyla veya doğrudan gümrüğe ödemelidir. Olumsuz müşteri yorumlarından kaçınmak için dropshipping mağazasındaki ödeme işlemi sırasında bu durum belirtilmelidir.
Alternatif olarak, dropshipper kendisinin kayıtlı bir ithalatçı olarak kabul edilmesi için başvurabilir ve ücretleri satın alma fiyatına dahil edebilir. Ancak, bu yalnızca malları kendisi teslim alırsa sorunsuz bir şekilde mümkündür – bu da klasik dropshipping modeline karşılık gelmez.
Dropshipper’lar için Gelir Vergisi
Elbette, dropshipper’ların ödemesi gereken tek vergi KDV, ithalat KDV’si ve gümrük vergileri değildir. Bir dropshipping işletmesinin sahibi olarak, Avrupa’da yerleşik çoğu girişimci gibi siz de gelir vergisine tabisiniz. Ancak yasalar, vergi oranları ve özel düzenlemeler ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Örneğin Almanya’da, yalnızca kayıtlı ofisiniz değil aynı zamanda daimi ikamet yeriniz de Almanya’daysa sınırsız KDV yükümlülüğüne tabisiniz. Ayrıca, dünya çapında elde edilen tüm gelirlerin, yani dünya çapındaki müşterilere yapılan satışların vergilendirilebilir olduğu dünya gelir ilkesi geçerlidir. Benzer düzenlemeler diğer AB ülkelerinde de geçerlidir. Gelir vergisi hakkında sorularınız varsa, düzenli bir vergi danışmanına danışmalısınız.
Dropshipping’de KDV komplikasyonları ve muhasebe
Gelir vergisi düzenlemeleri hem çalışanlar hem de girişimciler tarafından karmaşık olarak değerlendirilmektedir. Ancak KDV çok daha karmaşıktır. Her şeyden önce, tüm iş süreçleri tam olarak belgelenmelidir. Ayrıca muhasebe, farklı kaynak ve hedef ülkeleri ve karmaşık iş süreçlerini haritalayabilen iyi yazılım programları ile ele alınmalıdır. Dropshipping işindeki süreçler hakkında KDV perspektifinden herhangi bir sorunuz varsa, hellotax size yardımcı olabilir.
Amazon satıcılarının, dropshipper’ların ve e-ticaret perakendecilerinin KDV uyumluluğu konusunda uzmanız ve gerekli tüm kayıtlar ile gönderimlerle ilgileniyoruz. Bunu, işlemleriniz hakkında her zaman genel bir bakışa sahip olduğunuz kendi geliştirdiğimiz KDV yazılımımız ve uzman yerel vergi danışmanlarından oluşan bir ekip sayesinde yapabiliyoruz. Bu ekip, stoksuz satış söz konusu olduğunda KDV ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü bireysel soruyu açıklığa kavuşturmaktan da mutluluk duyacaktır. Bugün bize ulaşın ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinin.

Neden hellotax'ı Seçmelisiniz?
- Uzman Rehberliği: Türk KDV süreçlerinde uzmanlar da dahil olmak üzere çok dilli ekibimizin uzmanlığından yararlanın. Bizi bugün arayın
- Özel Çözümler: İster deneyimli bir satıcı ister çevrimiçi pazarda yeni olun, hizmetlerimiz iş ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde özelleştirilmiştir.
- Şeffaf Süreçler: Yazılımımız, KDV uyumluluk durumunuzun şeffaf bir görünümünü sunarak size huzur ve kontrol sağlar.