Dropshipping, işletmelere kolaylaştırılmış lojistik ve azaltılmış ön stok maliyetleri potansiyeli sunan e-ticaretin temel taşıdır. Ancak KDV mevzuatı, bu hayali hızla lojistik bir kabusa dönüştürebilecek karmaşıklıkları beraberinde getiriyor. Geleneksel görüş, stoksuz satışta KDV raporlaması için Tek Durak Hizmet Mağaza (OSS) veya Tek Noktadan İthalat Merkezi (IOSS) sistemlerinden yararlanmayı önerse de, bu makale farklı bir duruş sergiliyor. Dropshipping işlemlerinin karmaşık dünyasına dalıyor ve OSS/IOSS kullanımını tavsiye etmenin neden istemeden dropshipping planınızın özünü tehlikeye atabileceğini ortaya koyuyor.
Maria
Last Updated on 3 January 2024Bir sonraki konuşmamızda, bu seçimi yaptığınızda neler olacağını ve bunun vergi ve para konusunda nasıl beklenmedik sorunlara yol açabileceğini açıklayacağız. Dropshipping’in ayrıntılarını keşfedelim ve OSS/IOSS kullanmanın işletmeniz için neden doğru bir hamle olmayabileceğini öğrenelim.
Temel bilgilerle başlayalım: Dropshipping nedir?
Dropshipping, girişimcilerin envantere büyük yatırımlar yapmadan çevrimiçi bir iş kurmalarına olanak tanıyan bir iş modelidir. Dropshipping ile ürünler doğrudan tedarikçiden veya toptancıdan son müşteriye gönderilir ve dropshipper yalnızca bir aracı olarak hareket eder, ürünleri web sitesinde pazarlar ve satar. Bu, dropshipper’ın önceden envanter satın alması ve depolaması gerekmediğinden, uygun maliyetli bir nakliye yöntemi olmasını sağlar.
Dropshipping, envantere büyük yatırım yapmadan önce piyasadaki ürünleri test etmek isteyen yeni başlayanlar ve e-ticarete yeni başlayanlar için özellikle uygundur. KDV’ye tabi bir zincirleme işlem türüdür, yani en az üç taraf içerir: tedarikçi veya toptancı, dropshipper ve son müşteri. Buna karşılık geleneksel perakendecilik, ürünlerin satın alınması, depolanması ve doğrudan müşteriye gönderilmesini içerir ve yine KDV’ye tabidir.
Bu konu hakkında daha fazla bilgiyi Dropshipping hakkındaki önceki blog yazımızdan da okuyabilirsiniz.
Dropshipping tam olarak nasıl çalışır?
Dropshipping, son müşteri, mağaza sahibi ve dropshipping sağlayıcısı veya toptancısı olmak üzere üç tarafı içerir. Geleneksel posta siparişi işinin aksine, mağaza sahibi ürünleri fiziksel olarak ele almaz. Son müşteri, mağaza sahibinin nakliye işlemlerini üstleneceğini varsayarak mağaza sahibinin web sitesinden sipariş verir. Mağaza sahibi daha sonra sipariş detaylarını dropshipping sağlayıcısına iletir, o da ürünü paketleyip doğrudan son müşteriye gönderir. Dropshipping sağlayıcısı tüm nakliye ve gümrük formalitelerini yönetir.
İşte stoksuz satışla ilgili bazı önemli noktalar:
- Son müşteri bir mağazadan bir ürün satın alır, ancak ürün dropshipping sağlayıcısı tarafından gönderilir.
- Mağaza sahibi, pazarlama ve müşteri hizmetleri yoluyla ürün satar, ancak ürünlerle ilgilenmez.
- Dropshipping sağlayıcısı ürünü paketler ve doğrudan son müşteriye gönderir.
- Son müşteriler, ürünün stoksuz satış yoluyla gönderildiğini bilmez ve ambalaj genellikle toptancının dahil olduğunu göstermez.
- Dükkan sahibinin karı, satış fiyatından satın alma fiyatının ve toptancının aldığı nakliye masraflarının çıkarılmasıyla elde edilir.
Dropshipping’in bir nakliye yöntemi olduğunu, drop servicing gibi bir iş modeli olmadığını unutmamak önemlidir. Drop servicing, bir satıcının hizmet sağlayıcı olarak görünmesini içerirken, asıl hizmetler üçüncü taraflarca gerçekleştirilir.
Ne tür dropshipping türleri vardır?
Dropshipping’in iki ana yerine getirme çeşidi vardır: toptan satış deposu aracılığıyla yerine getirme ve konsinye depo aracılığıyla yerine getirme.
Toptan Satış Deposu aracılığıyla teslimat:
Bir toptan satış deposu aracılığıyla stoksuz satış gerçekleştirmeyi seçmek, tedarikçinizin tüm ürün yelpazesine erişmenizi sağlar. Ancak, hem satın alma hem de müşteriye nakliye masraflarını üstlenirsiniz. Tedarikçinin stoklarında belirli ürünler yoksa, müşterilerinizin siparişlerini işleme koyamazsınız.
Konsinye Depo aracılığıyla teslimat:
Konsinye stok yoluyla dropshipping gerçekleştirmede, tedarikçinizin merkezi deposunda dropshipper olarak sizin için ayrı bir depolama alanı oluşturulur. Bu stok sizin için ayrılır ve size güvenli bir mal tedariki sağlar. Bununla birlikte, satın alma ve nakliye masraflarına ek olarak, ek masraflar ve satın alma yükümlülükleri de ödemeniz gerekecektir. Bu tür stoksuz satış, ürünlere olan talebi nispeten iyi tahmin edebiliyorsanız özellikle değerlidir.
Diğer Dropshipping Fulfilment Modelleri:
Günümüzde stoksuz satış süreci geliştikçe birçok sipariş karşılama modeli de gelişmiştir. Çeşitli dropshipping sipariş karşılama programları arasından seçim yapabilirsiniz. Birçok dropshipper ürünlerini Çin’den alır ve Çin online ticaret platformlarında kendileri için ürün arayıp bulmaları için ürün aracıları kullanır. Bazı acenteler, bazıları markalı olan depolama ve ürün sevkiyatıyla da ilgilenir. Diğer dropshipperlar ise ürünleri büyük miktarlarda kendileri sipariş eder ve Amazon deposu gibi Avrupa’daki bir sipariş karşılama merkezinde depolar. Sınırsız olasılıkla, stoksuz satış işinize mükemmel şekilde uyan bir sipariş karşılama süreci bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Stoksuz satışa satış vergisi açısından nasıl bakılıyor?
Dropshipping, belirli özelliklere sahip ve KDV’ye tabi bir zincirleme işlem türüdür. İşte KDV perspektifinden dropshipping hakkında bilmeniz gereken kilit noktalar:
Dropshipping veya zincirleme işlemlerin özellikleri:
- Aynı satın alma nesnesi için iki satış sözleşmesi söz konusudur: biri çevrimiçi tüccar ile müşteri arasında, diğeri ise tedarikçi ile çevrimiçi tüccar arasında.
- Ürün, çevrimiçi satıcıyı atlayarak doğrudan tedarikçiden son müşteriye gönderilir.
Dropshipping’in birçok faydası olmasına rağmen, AB merkezli online perakendeciler tüm dropshipping vakalarını One-Stop-Shop (OSS) üzerinden raporlayamamaktadır. KDV uyum sorunlarından kaçınmak için dropshipping işlemleri doğru şekilde raporlanmalıdır. Dropshipping vakaları her durumda OSS aracılığıyla raporlanamaz, bu nedenle nedenini anlamak çok önemlidir.
Dropshipping ve OSS/IOSS?
OSS ile birlikte stoksuz satış her zaman mümkün olmayabilir.
Örnek olarak bir Alman Çevrimiçi satıcının bir Alman Dropshipping Tedarikçisi aracılığıyla Polonya’daki bir Müşteriye yaptığı bir satışı ele alalım.
Malların başka bir AB ülkesinde ikamet eden bir kişiye teslim edildiği bir dropshipping işleminde, satış işlemi OSS aracılığıyla raporlanamaz.
Alman Dropshipping tedarikçisi malları doğrudan Polonya’daki son müşteriye taşıyor.
Bu nedenle, Dropshipping tedarikçisi, Alman çevrimiçi satıcıya “hareketli teslimatı” gerçekleştirir ve yalnızca Alman Çevrimiçi satıcı ile Polonyalı müşteri arasında Polonya satış vergisine tabi olan “hareketli olmayan teslimatı” bırakır.
Bu durumu fark edebilirsiniz çünkü diğer AB ülkelerindeki müşterilere ürün sattığınızda, genellikle onların KDV’siyle (bu durumda Polonya KDV’si gibi) uğraşmanız gerekir ve bunu OSS aracılığıyla bildirebilirsiniz. Peki dropshipping’de bu neden aynı şekilde işlemiyor?
Almanya’da sizin tarafınızdan yapılan bir depolama olmadığından, ancak depolayan ve nakliyeyi organize eden dropshipping tedarikçisi olduğundan, OSS kullanılamaz.
Satıcının Almanya’da, tedarikçinin Almanya’da ve müşterinin Polonya’da olduğu KDV işlemleri aşağıdaki gibidir:
- Almanya’daki Satıcıdan Almanya’daki Tedarikçiye: Almanya içinde %19 satış vergisi ile B2B (hareketli teslimat)
- Almanya’daki Satıcıdan Polonya’daki Müşteriye: Polonya satış vergisine tabi B2C satışları
Yani Almanya’daki bir Çevrimiçi satıcı Polonya KDV’si için kayıt yaptırmak zorundadır.
B2C satışlarını neden OSS üzerinden raporlayamıyorum?
Belli ki bu noktada kafanız karışmış. Dropshipping vakalarındaki sorun tam olarak budur: Dışarıdan bakıldığında, ÖSS aracılığıyla bildirebileceğiniz AB içi mesafeli bir satış gibi görünüyor. Ancak, OSS satışı gibi görünen her şey mutlaka öyle değildir. Bunun başlıca nedeni, malların nakliyesini online perakendecinin değil tedarikçinin yapıyor olmasıdır.
Bir dizi işlemde hareketli olmayan bir tedarik için teslimat yeri, teslimat kaleminin nakliye/sevkiyat sonunda nerede olduğuna göre belirlenir, bu da genellikle müşterinin tesisleridir. Hareketli olmayan tedarikler OSS aracılığıyla raporlanamaz, çünkü bunlar § 3c UStG uyarınca topluluk içi mesafeli satışlar için geçerli olmayan farklı bir tedarik yeri standardına tabidir. Bu nedenle, § 3c UStG için geçerli olmayan tüm teslimatlar OSS/IOSS için bloke edilir.
Online perakendecinin satın alınan ürünü doğrudan kendi deposundan gönderdiği topluluk içi mesafeli bir satış durumunda, satışı OSS aracılığıyla raporlayabilir ve Polonya’da KDV için kayıt yaptırmaktan kaçınabilir. Ancak, tedarikçi işleme dahil olduğundan ve taşınan tedariki gerçekleştirdiğinden, satış OSS aracılığıyla raporlama için uygun değildir.
Vergi makamlarının bu konudaki tutumu nedir?
Vergi makamları, stoksuz satış vakalarının OSS aracılığıyla rapor edilmesine izin vermemektedir. Eğer bir online perakendeci hareketli olmayan teslimatı gerçekleştiriyorsa, mal sattığı her Üye Devlette KDV için kayıt yaptırmalıdır. Online perakendecilerin dropshipping’in nasıl yapılandırıldığına dikkat etmeleri önemlidir.
AB üyesi ülkelerdeki stoksuz satışları ÖSS aracılığıyla bildirmenin hala bir yolu var mı?
Stoksuz satış için OSS kullanılması tavsiye edilmez. Bu, teslimatı sizin yapmanız gerektiği anlamına gelir ki bu da stoksuz satış düzeninizi bozabilir. Dropshipping’de, “hareketli” teslimat olarak bilinen vergi amaçları için yalnızca bir teslimat türü önemlidir. Bölüm 3c UStG gibi özel yerel vergi kuralları veya vergi muafiyetleri bu tür için geçerlidir. Bu muafiyetler genellikle AB teslimatları ve ihracatları ile ilgilidir. Bir teslimat “hareketli” değilse, genellikle bu vergi avantajlarından yararlanamaz.
Yine de OSS ile devam etmek istiyorsanız, bunu nasıl yapabileceğinizi açıklayacağız, ancak yukarıda belirtildiği gibi, bu dropshipping planınızı tehlikeye atacaktır.
Stoksuz satış teslimatlarını OSS aracılığıyla bildirmek için iki adım atılmalıdır:
- Satın alınan ürünün nakliyesi için düzenleme yapılması gerekmektedir. Bu, taşıyıcının konumuna bakılmaksızın, malları tedarikçiden müşteriye taşımak için bir taşıyıcının görevlendirilmesini ve ödeme yapılmasını içerir.
- Her zaman nakliyenin başladığı ülkede, yani üreticinin bulunduğu yerde KDV kaydı yaptırmanız gerekir.
Yukarıdakilerin bir sonucu olarak, dropshipper taşıma siparişi verdiğinde ve çıkış ülkesindeki KDV numarasını dropshipping’de kullandığında, KDV süreci değişir. Dropshipper, nakliyeciyi görevlendirerek ve tedarikçi ile işlem yaparken kendi KDV kimlik numarasını kullanarak teslim kalemini sevk ettiği için müşteriye taşınma teslimini gerçekleştirir.
Peki ya mallar üçüncü bir ülkeden (AB üyesi olmayan) geliyorsa?
Üçüncü bir ülkeden başka bir AB ülkesine stoksuz satışta hareketli bir teslimat gerçekleştirmek için çevrimiçi satıcı şunları yapmalıdır:
- Malların nakliyesinin organize edilmesi
- Gümrük ve vergi kanunu kapsamında serbest dolaşım için beyan edin veya dolaylı temsilci olarak üçüncü bir tarafın bunu yapmasını sağlayın.
KDV kayıt numarasının kullanılması önemli değildir, ancak gümrük beyannamesinin çevrimiçi tüccara atanması çok önemlidir.
Sonuç
Stoksuz satış lojistik modeli, özellikle yeni başlayan e-ticaret işletmeleri için faydalıdır çünkü büyük ön envanter yatırımlarını önler. Ancak stoksuz satış işlemleri, zincirleme işlem olarak kabul edildikleri için KDV açısından karmaşık hale gelebilir. KDV uyum sorunlarından kaçınmak için uygun raporlama kanallarının kullanılması çok önemlidir. Dropshipping işlemleri, lojistik kurulumunuzda büyük değişiklikler yapmadan OSS/IOSS aracılığıyla gerçekleştirilemez. E-ticaret işletmeleri, stoksuz satışın farklı sipariş karşılama modellerini anlayarak operasyonlarını optimize edebilir ve olası tuzaklardan kaçınabilir. Lütfen bu konuyla ilgili önceki makalemizi de okuyun.
Başarılı ve sürdürülebilir bir stoksuz satış planı sağlamak istiyorsanız, size özel tavsiyeler için uzmanlarımızla konuşun. Bir uzmanla konuşmak isterseniz, durumunuzu değerlendireceğimiz ve bundan sonra nasıl ilerleyeceğiniz konusunda size en iyi rehberliği vereceğimiz ücretsiz bir danışmanlık için rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Hangi hizmetlere ihtiyacınız olduğunu zaten biliyorsanız, lütfen dahili fiyatlandırmamıza bakın ve daha fazla bilgi için Satış ekibimize ulaşın.
Neden hellotax'ı Seçmelisiniz?
- Uzman Rehberliği: Türk KDV süreçlerinde uzmanlar da dahil olmak üzere çok dilli ekibimizin uzmanlığından yararlanın. Bizi bugün arayın
- Özel Çözümler: İster deneyimli bir satıcı ister çevrimiçi pazarda yeni olun, hizmetlerimiz iş ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde özelleştirilmiştir.
- Şeffaf Süreçler: Yazılımımız, KDV uyumluluk durumunuzun şeffaf bir görünümünü sunarak size huzur ve kontrol sağlar.